В ежедневието ни електроинсталациите в нашите домове изпълняват редица важни функции, като осигуряване на електричество за осветление, отопление, работа на електроуреди и други. Въпреки това, много от потребителите не осъзнават напълно потенциалните опасности, които могат да възникнат в тези инсталации. Стандартната защита, изпълнена с класическите автоматични предпазители, се задейства при силно завишаване на тока и защитава успешно при късо съединение или повишена консумация, но не може да помогне при промяна на параметрите на мрежата, които не водят пряко до увеличаване на електрически ток.

Това не означава, че такива отклонения в мрежата са безопасни, точно обратното - те могат да доведат до сериозни щети на определени типове уреди, за които при липса на инсталирана защита не се предоставят компенсации от страна на ЕРП-тата, а отделно водят до много загубено време и нерви при възстановяване на техниката.

В тази статия ще разгледаме различните видове параметри и до какво може да доведе излизането им извън нормата.

Пренапрежение: Пренапрежението е една от основните причини за дефекти по електрическите уреди в инсталациите в България и води до съществени разходи при незащитени инсталации.   Стандарта в България е 230V номинално напрежение с +10% допустимо отклонение, тоест до 253 V. За съжаление повечето производители не признават гаранция на уреди, които са станали жертва на пренапрежение над стандарта за съответния електрически уред, въпреки допустимите отклонения от ЕРП-тата. Най-уязвими са различните видове електроника и устройства с електронни компоненти, които включват почти всички съвременни домакински уреди като телевизори, интернет устройства, хладилници, перални, климатични системи, системи за видеонаблюдение и други. Тези устройства не са проектирани да работят при повишено напрежение и обикновено са сред най-скъпите в домакинството. При повреда на компютри и телефони, може да се загубят и ценни данни.

Поднапрежение: Поднапрежението е намаление на напрежението под нормалното ниво. Отново това ниво според ЕРП-тата в България е 195 V. Поднапрежението води до недостатъчно захранване на електрическите уреди, което води до намалена производителност или дори до изключване на уредите. Поднапрежението също може да доведе до прекомерно натоварване на уредите, което в крайна сметка може да ги повреди. Например, при поднапрежение електрически бойлер може да спре да работи или да започне да затопля водата изключително бавно, като работи под стрес. Важно е да се отбележи, че поднапрежение може да възникне и като вътрешен инсталационен проблем, например при лошо изпълнена връзка на нулевия кабел.

Честота: Честотата в електрическата мрежа е броят на циклите на промяна на големината и посоката на електрическия ток за една секунда и се измерва в херци (Hz). В България номиналната честота е 50 Hz с допустимо отклонение от 0.5 Hz. Отклоненията от тази норма са изключително редки, но и изключително опасни, тъй като всички видове мотори и трансформатори в електрическите системи са проектирани да работят при точно 50 Hz. Отклонението от тази честота води до неравномерно въртене на мотори, термопомпи и механични повреди, например в перални и различни електрически инструменти, и до моментална повреда на всички електронни уреди. Крайният резултат може да бъде срив на цялата електрическа система.

Асиметрия на фазите: Асиметрията на фазите възниква, когато електрическите фази в мрежата не са равномерно разпределени по напрежение. Това може да доведе до неравномерно натоварване на уредите и прекомерно натоварване на някои фази, което може да причини прегряване и изгаряне на електрическите проводници. Това е особено важно за трифазни електрически мотори в производствени машини или термопомпи, където асиметрията може да доведе до прегряване и дори пожар. При асиметрия автоматичните предпазители започват да се задействат без причина, което води до повишаване на сметките за електроенергия.

Последователност на фазите: Нормалната последователност на фазите в трифазна мрежа е A-B-C. Ако тази последователност се наруши, например при инверсия на фазите, това може да доведе до промяна на посоката на въртене на моторите и помпите, както и до промяна на поляризацията на трансформаторите, което може да причини късо съединение или прегряване. Това е особено сериозен проблем за термопомпите. Освен това, промяната на последователността на фазите води до намален коефициент на мощността, което намалява ефективността и увеличава разхода на енергия.

Отпадане на фаза: При отпадане на фаза всички трифазни мотори, компресори и помпи започват да черпят увеличено количество ток от останалите работещи фази, което води до прегряване, намаляване на скоростта на мотора, вибрации и нестабилност. Това може да доведе до тотален срив и повреда на устройства като термопомпи и други видове електрически инструменти и машини.

Отпадане на нула: Отпaдането на нула в електрическа трифазна инсталация e изключително сериозен проблем, който често се подценява. Отпадането на нула може да доведе до създаването на потенциал между 2 фази, който е 400 V и абсолютно несъвместим с нормалната работа на  електрическата система, както беше посочено по-горе. Отпадането на нула много често може да доведе до протичане на тока през алтернативен път като водопроводни тръби, корпуси на уреди и др., което може да се окаже опасно за живота.

За да се предпазим от тези опасности и да се застраховаме от неприятни ситуации, е важно да се възползваме от съвременните технологии за мониторинг и защита на електроинсталациите в домовете. Едно от тези решения е използването на мултифункционално реле за мониторинг по параметри.

Релетата за мултифункционален мониторинг предлагат надеждна защита срещу всякакви аномалии в електрозахранването. Те следят напрежението и честотата на електрозахранването, асиметрията, последователността на фазите и отпадането на фаза или нула, и реагират автоматично в случай на открити проблеми. Системата може да бъде програмирана да има времеви интервал за реакция и времезакъснение при възстановяване, така че да не се задейства постоянно при краткотрайни изменения в параметрите, което осигурява по-дълъг живот на уредите и по-малко смущения за потребителя.

С растящата зависимост от електрониката в домовете ни, вниманието към безопасността и надеждността на електроинсталациите става все по-важно и не трябва да се подценява. Използването на съвременни технологии като релета за мониторинг може да ни помогне да осигурим защита и стабилност на електрическата система в нашите домове.

Аномалиите в електрическата мрежа могат да причинят сериозни щети на електрическите уреди, водейки до разходи за хиляди левове, загубено време и нерви, да предизвикат пожари или дори да поставят под риск безопасността на хората.

Mоже да разгледате решенето на Елко ЕП за мултифункционална защита - релето HRN-100.