Какво точно разбираме под електронен часовник с реле?

      Часовниците релета са устройства, които се използват за автоматично включване и изключване на електрически вериги в точно определени часове от денонощието. Точното задаване на времето и цикличния принцип на работа на тези устройства ги отличават от стандартните таймери, които се задействат еднократно съгласно времевата си функция или изпълняват перманентен цикъл. Това точно задаване на диапазони от време или графици позволява на часовниците да изпълняват много по-гъвкави задачи в автоматизацията.

Основен компонент на часовниците релета е часовниковият механизъм, който може да бъде механичен или електронен и да работи на принципа на предварително зададени времеви интервали. Всички те имат начин за задаване на точно определеното време и когато го достигнат, активират или деактивират свързаната електрическа верига посредством реле, което е другия основен компонент на часовника реле.

Часовник + Реле = часовник реле

Принцип на работа

Часовниците релета функционират на базата на предварително зададени времеви интервали. Механичните часовници релета използват зъбни колела и пружини, за да измерват времето, докато електронните модели използват микропроцесори и цифрови таймери. Когато достигнат предварително зададеното време, те активират или деактивират свързаната електрическа верига.

Но какви са предимствата на електронния часовник реле пред механичния ?

Механичните часовници релета имат своите приложения, като най-голямото им предимство е по-ниската цена и изключително лесната настройка от потребителя. Пример за такова устройство е ATS-1DR .

За разлика от електронните модели, обаче, механичните поради самото си естество имат по-големи диапазони на избираемо време като например 15 и 30 минути минимум .Също така, нямат такава прецизност а и са ежедневни – тоест графика им се създава обикновено за период от 24 часа макар, че има и модел със седмична програма, тя не е толкова прецизна.

Електронните на свой ред, не са толкова бюджетни, но позволяват изключително точно задаване на параметрите до минути и дори секунди в някои модели, индивидуална активация за дни от седмицата и дори програмиране спрямо изгрева и залеза на слънцето за всеки месец поотделно с годишна програма.

 

Къде намират приложение електронните часовници релета?

Приложението на електронните часовници релета е изключително широко и застъпено във всякакви сфери, където има нужда от периоднично включване или изключване на устройства. Някои от най-честите приложения са :

  • Включване и изключване на осветления при залез и изгрев, обикновено на рекламни витрини, фасадни дворни осветления или дежурни осветления. С използване на астрономическите функции за изгрев и залез това включване става независимо от сензори за осветеност и гарантира спестяване на разходи с излишни включвания. Опцията да се задава индивидуална програма за всеки ден от седмицата гарантира се използва предимно за търговски и комерсиални обекти като паркинги, учреждения , заведения и др.
  • Слънцезащита – тези релета, подавайки електрически импулси със зададено време се ползват успешно както за лично управление на слънцезащита така и на търговски обекти, като например ролетните щори на големи вериги магазини и малки обекти.
  • Сигнализация – тези релета се ползват много успешно за регулярна сигнализация със звук или някакво друго събитие например за отчитане на работното и учебното време.
  • Напояване – със задаване на прецизен график може да се изпълни напояване на площи което не зависи от човешка намеса.
  • Помпи и басейни – с такива часовници се управляват филтрационните помпи на басейни които регулярно почистват водата или помпи които изпомпват или пълнят течност.
  • Управление на термопомпи и бойлери – с прецизната настройка на времената под час, високите мощности на системите за отопление могат да ограничат потреблението в ключови часове и да намалят разхода.
  • Фотоволтаични системи – в системи с изградени фотоволтаици с помощта на часовник, може да се управлява кога системата да използва мощности само от фотоволтаика и кога да се допълва от външната мрежа.
  • И всякакви други специфични решения, които могат да изискват точно задаване на времена.

 

SHT 13 – ново поколение цифров електронен часовник с Wi-FI настройка

Колкото и да са полезни класическите електронни таймери, ако има нещо което може да се нарече неудобство при тях - това е процеса на настройка . Процеса на настройка обикновено включва ограничен набор от бутони и множество минималистично означени подменюта за настройката на които се изисква задълбочено разучаване на ръководството и голямо внимание при работа, както и малко повече време за работа при по-натоварена програма. Това е една от основните причини потребители в много от случаите да предпочитат механични часовници. 

Именно този проблем решават новите поколения електронни часовници, като нашето ново предложение SHT 13. Това устройство има заложен едновременно мощен софтуер, който позволява всякакъв вид настройки, включително астрономически режим според координати и град /В България са добавени София, Пловдив и Варна/, но по- важното му качество е наличието на WI-FI модул и интерфейс за настройка с които за 10 минути с един телефон се извършва настройка, която може да отнеме 2 часа със стандартен електронен часовник.

Същевременно, ако се свърже с интернет устройството, позволява изключително опростена редакция и дори е на границата на смарт устройствата, защото има опция дистанционно да се включват и изключват контактите. Това превръща SHT 13 в продукт, подходящ дори за крайни потребители а за професионалистите освобождава ценно време за работа, намалява грешките и дава много голяма гъвкавост.

Тук може да изгледате нашето видео с което продължаваме поредицата да представяме полезни на нашите клиенти обучителни видеа и ще научите как се достъпва модула за настройка и как се извършват самите настройки. : КЪМ ВИДЕОТО